Loading
Úvod / Blog / Detail článku

Jak správně vybrat chytré řízení pro FVE?

02.9.2024

Jak si vybrat ten správný systém, který vám nejen ušetří peníze, ale také poskytne plnou kontrolu nad tím, jak energii využíváte?

Jak správně vybrat chytré řízení pro FVE?

V době, kdy se efektivní využívání energie stává prioritou pro stále více domácností, je volba správného systému energetického managementu zásadní. Pokud uvažujete o investici do chytrého řízení pro svůj domov, je důležité vybrat takový systém, který vám nejen ušetří peníze, ale také vám umožní mít plnou kontrolu nad tím, jak svou energii používáte. Tento článek vám představí pět klíčových bodů, které by měl váš systém splňovat, aby byl skutečně efektivní a přínosný.

1. Nastavení obchodních a distribučních parametrů

Kvalitní energetický management začíná správným nastavením obchodních a distribučních parametrů. Systém by měl zohlednit všechny aspekty vaší platby za elektřinu – jak regulované, tak neregulované složky, včetně DPH, poplatků za systémové služby a obnovitelné zdroje energie. Dále je důležité, aby systém správně načítal spínání nízkého tarifu a rozlišoval distribuční sazby pro místní a vysoký tarif.

Představte si, že nakupujete energii za zdánlivě nízkou spotovou cenu, ale nezohledníte další náklady, jako jsou distribuční poplatky nebo poplatky za výkup. Můžete se snadno dostat do situace, kdy skutečné náklady jsou mnohem vyšší, než jste očekávali. Je zásadní, aby váš systém chápal všechny tyto faktory a neoptimalizoval pouze na základě spotové ceny. Vaše peněženka totiž musí počítat s celou realitou, nejen s jednou její částí.

2. Transparentnost a plánování příkazů

Energetický management by neměl být černou skříňkou. Musíte mít možnost vidět, co se v systému děje a jaké příkazy bude provádět v následujících hodinách. To zahrnuje informace o tom, kdy budete nakupovat nebo prodávat energii, kdy budou zakázány přetoky nebo kdy bude omezeno nabíjení či vybíjení baterií. Pokud systém není transparentní a neukáže vám přesně, za co své peníze utrácíte, nikdy nebudete mít plnou kontrolu nad svou spotřebou a náklady.

3. Možnost úprav a vytváření vlastních plánů

Flexibilita je klíčová. Váš systém by měl umožnit nejen transparentní sledování plánů, ale také možnost jejich úprav a vytváření vlastních. To je zásadní pro situace, kdy se vaše potřeby mohou nečekaně změnit.

Například obvykle máte večer stabilní spotřebu energie, ale jednoho dne se vrátíte z práce později než obvykle, nebo musíte nečekaně vyzvednout děti ze školky. V takovém případě se může vaše plánovaná spotřeba energie změnit. Systém by vám měl umožnit rychle a jednoduše posunout časy, kdy nakupujete energii, nebo pozdržet vybíjení baterie, aby se vaše spotřeba optimálně přizpůsobila novým podmínkám. Tímto způsobem můžete vždy reagovat na změny ve vašem denním harmonogramu a maximalizovat úspory.

4. Úspora a její vyhodnocení

Každý chce vidět výsledky, a právě proto je důležité, aby vám systém ukázal, kolik peněz jste díky jeho používání uspořili. Systém by měl poskytovat přehled o denních, týdenních a měsíčních úsporách, abyste mohli snadno ověřit jeho efektivitu.

Například po týdnu používání vidíte, že jste díky optimalizaci ušetřili 300 Kč. Tato úspora může být výsledkem správného načasování nákupu energie, kdy byla cena nízká, a efektivního využití vašich spotřebičů. Tento přehled vám umožní mít jasnou představu o tom, jak vám systém pomáhá šetřit, a motivuje vás k dalším úpravám, které mohou úspory ještě zvýšit.

5. Integrace a optimalizace dalších zdrojů akumulace

Posledním, ale neméně důležitým faktorem je schopnost systému integrovat a optimalizovat chování dalších zdrojů akumulace energie, jako jsou bojlery. Ty mohou sloužit jako efektivní akumulátory energie v podobě tepla.

Váš systém by měl být schopen zapnout bojler v době, kdy je cena energie nejnižší, nebo dokonce záporná, a tím vám umožnit maximálně využít levnou energii. Zároveň by měl chápat vaše návyky a potřeby, například že chcete mít bojler zapnutý každý den od 8 do 9 večer. Systém by měl být schopen zajistit, že energie pro tuto dobu bude předem nakoupena za co nejnižší cenu, čímž se minimalizují vaše náklady.

Závěrečné doporučení

Výběr správného chytrého řízení pro FVE není jen o tom mít přehled o své spotřebě energie, ale také o tom mít systém, který se přizpůsobí vašim potřebám a umožní vám skutečně ušetřit. Náš systém splňuje všechny tyto klíčové body a nabízí vám komplexní řešení, které vám pomůže dosáhnout maximálních úspor a plné kontroly nad vaší energií.